Na bjelovarskom buvljaku danas je unatoč magli bilo iznimno prometno. Na tom živopisnom mjestu u Bušićevoj ulici možete pronaći tisuće raznih predmeta za koje nikada niste pomislili da da vam trebaju, ali kad ih ugledate podsjetite se da vam baš tako nešto nedostaje. Mjesto je to gdje možete čuti razne životne priče, ali i gdje Hrvatske željeznice i Komunalac ‘graniče’ sa svojim posjedima što ponekad stvara svađu među prodavačima jer na posjedu Komunalca prodajno mjesto se naplaćuje.

-Ma, tu se ne zna tko pije, a tko plaća. Dio ovog posjeda je u vlasništvu Komunalca gdje se uredno plaća 10 kuna za prodajno mjesto ili 1000 kuna godišnje. Ali tu odmah preko puta je zemljište Hrvatske željeznice koje nije predviđeno za prodaju, ali budući da je previše prodavača dio njih se jednostavno prebacio na taj dio zemljišta i sada tu prodaju bez ikakave naknade jer Komunalac nema dozvolu da im naplatiti prodajno mjesto na tuđem zemljištu što nije pošteno prema nama koji samo dva metra od njih pošteno plaćamo – u dahu nam je objasnio problem Lojzek Erben, umirovljenik i dugogodišnji prodavač na buvljaku.

Kaže da sada na dijelu posjeda koji je u vlasništvu Hrvatske željeznice svi žele trgovati jer se ne naplaćuje što ponekad zna dovesti do laktarenja i neugodnih situacija.

-Nadam se da će se uskoro ta situacija srediti. Mi smo svi ovdje da zaradimo nešto dodatno. Ja sam vojni umirovljenik i prodajem staru vojnu odjeću koja se danas više nigdje ne može nabaviti, a i jako je kvalitetna i pogodna za zimu. Ima upita i ponekad se nešto proda – rekao nam je Erben.

Inače, ovo živopisno mjesto koje vrvi ljudima subotom i četvrtkom zaživjelo je još davne 2002 godine , ali očigledno zbog sve teže ekonomske situacije svake godine se sve više širi. (vec)