Kroz programe gradnje i održavanja Grad Bjelovar skrbi o gotovo 300 kilometara nerazvrstanih prometnica, što je pozamašna brojka, pri čemu je 35 kilometara makadamskih cesta i puteljaka koji većinom vode kroz nenaseljena gradska područja, dok šest kilometara prometnica prolazi kroz mjesta s manjim brojem žitelja. Prema podacima Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalne poslove, tijekom 2016., uz cestovni most u Prgomelju, rekonstruirana je Ulica braće Diviš, dio Radničkog naselja u okviru programa druge i treće faze izgradnje, kao i dio Cankareve u što je utrošeno oko 4,9 milijuna kuna. Istodobno, na održavanje osam prometnica u dužini 4,5 kilometara iz gradskog proračuna je utrošenio 1,9 milijuna kuna od čega najviše, 750 tisuća kuna za Novoseljansku ulicu i dio prometnice Velika Ciglena-Orovac, u vrijednosti 400 tisuća kuna.

Ambiciozni planovi

Daleko su ambiciozniji planovi u ova dva segmenta za ovu godinu gdje je samo za gradnju novih asfaltiranih prometnica u dužini 4,7 kilometara predviđeno oko 12,2 milijuna kuna. Pri tome se u prioritetnoj skupini nalaze ulice Don Frane Bilića u dužini 360 metara, čija će rekonstrukcija započeti nakon završetka radova na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži, čemu valja pridodati nastavak radova u Cankarevoj, Radničkom naselju, dijelu Vidikovca, ulazu u Poslovnu zonu „Jug“ i još nekih ulica, pri čemu je planirano i postavljanje asfalta u Staroplavničkoj. Upravo za ovu ulicu iz Gradske je uprave podnijet zahtjev Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju za povlačenje novca iz Europskih fondova za što se još uvijek očekuje konačni odgovor.

Obnova u prigradskim naseljima

Uz to, u ovogodišnji plan održavanja prometnica uvrštena je i obnova prometnice prema Galovcu i spoj ceste Prokljuvani – Gornji Tomaš. Ukupna dužina svih prometnica, dodajući i ulicu u Velikom Korenovu, te dio ceste Velika Ciglena-Maglenča iznosi 2,2 kilometra, a predviđena ulaganja, 1,6 milijuna kuna.