Za tri mjeseca ubit će “višak” od 46 pasa

Pitam se je li zaista moguće da ćemo morati uspavati 40–ak pasa i tko će imati srce odabrati one koji će živjeti, a koje treba ubiti – ogorčena je Marija Horvat, predsjednica bjelovarske Šape

Veterinarski inspektor bjelovarskog Veterinarskog ureda pri Ministarstvu poljoprivrede proteklih je dana donio šokantno rješenje prema kojem se bjelovarska Šapa u kratkom vremenu, na ovaj ili onaj način, mora riješiti više od 40 pasa! Kako stoji u inspekcijskom nalazu, Šapi je dan rok od tri mjeseca da trenutačan broj sa sadašnjih 106, smanji na njih 60, koliko im je sukladno rješenju pri osnivanju dopustilo Ministarstva poljoprivrede. Marija Horvat, predsjednica Šape u tom periodu mora eutanazirati 46 pasa, ili ih pod hitno udomiti što će, ako je suditi po dosadašnjoj praksi udomljavanja, gotovo nemoguća misija.

Nemaju razumijevanja

Ne mogu vjerovati da sa ovo događa. Strahujem da ćemo morati eutanazirati gotovo polovicu naših pasa, jer ih teško možemo udomiti u tako kratkom roku. Ovo je strašan nalaz inspekcije koja očito nema ni malo razumijevanja za naše probleme. Svi znaju da smo prekapacitirani, ali kako da odbijemo udomiti psa kada zaprimimo dojavu da ih je netko bešćutno ostavio bolesne, ili ozlijeđene na cesti. Svi naši psi su u jako dobrom stanju, imaju dovoljno prostora i svi su uredno cijepljeni. Za hranu se snalazimo koliko je to god moguće i uglavnom ovisimo o pomoći Grada Bjelovara s kojim imamo ugovor o prihvatu pasa lutalica, kao i pomoći privatnih donatora. Pitam se da li je zaista moguće da ćemo morati uspavati 40–ak pasa i tko će imati srce odabrati one koje treba ubiti?  –ogorčena je Horvat.

Očito da inspekcijski birokrate u ovom slučaju glavobolju liječe odsijecanjem glave. Naime, očito misle da je bolje usmrtiti višak pasa, nego da žive u možda malo lošijim uvjetima. Povod posjeta Veterinarske inspekcije Šapi bila je nedavna tragedija u Gornjim Plavnicama gdje je čopor izgladnjelih pasa rastrgao preminulog gazdu u kući u kojoj su ostali zatvoreni. O psima je tada obaviješten veterinar koji je četiri preživjela, od šest pasa smjestio u Šapu, a tri dana kasnije posjetila ih je veterinarska inspekcija.

Mogu samo reći da je u Šapi proveden veterinarski nadzor prema kojem su dobili određeni rok da situaciju ondje dovedu u red. U slučaju da to ne učine, postupat ćemo dalje prema sukladno Pravilniku o skloništima i Zakonu o zaštiti životinja. To je sve što vam smijem reći – komentirala je kratko Renata Ćurić, načelnica Veterinarskog ureda u Bjelovaru.

Zapečaćena sudbina

U slučaju da Šapa u danom roku ne ispoštuje rješenje veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, izbrisati će ga iz registra, a u tom slučaju dobro je znana i sudbina ostatka pasa. Naime, prema postojećem Zakonu o zaštiti životinja, za pse bi se tada trebao pronaći adekvatan smještaj u nekom od prihvatilišta, a ako ih u roku od 60 dana nitko ne udomi slijedi im smrt.