Svaki novi ministar zdravlja, čim mu se stražnjica privikne na novu fotelju, predlaže spajanje hrvatskih bolnica. Ministar Milan Kujundžić svakako nije izuzetak, a kako bi i bio jer hrvatski zdravstveni sustav, iako to pacijenti baš i ne mogu primijetiti, troši mnogo više nego što prihoduje. Spajanje bolnica, istinabog, ne bi drastično promijenilo financijsku sliku hrvatskog zdravstva, no svakako bi se ostvarile određene uštede koje prema nekim izračunima dosežu čak 30 milijuna kuna mjesečno. No, koliko god spajanje bolnica bilo dobro u financijskom smislu, toliko je loše za pacijente – nakon spajanja određenih odjela koji nisu dovoljno popunjeni, pacijenti bi određene zdravstvene usluge svakako morali potražiti izvan svojih boravišta. To pak obično znači najmanje jedan izgubljeni dan i povećane putne troškove, umjesto par sati (besplatnog) čekanja.

Put prema Osijeku

Iako je i Opća bolnica Bjelovar bila je na meniju svakog ministra zdravlja, to više nije slučaj, i to najvjerojatnije zbog žestoke pobune koju je župan Damir Bajs izveo nakon prvih najava o spajanju. Bilo je to, podsjetimo, početkom 2014. godine, kada je tadašnji ministar zdravlja Ranko Ostojić bjelovarsku bolnicu želio spojiti s virovitičkom i koprivničkom, a sjedište te velike bolnice bilo bi u Virovitici. Dodatni udar na standard bjelovarsko-bilogorskih pacijenata predstavljao je prijedlog po kojemu je Bjelovar trebao potpasti pod osječki kliničko-bolnički centar, umjesto pod zagrebačku KB Dubravu i KBC Rebro.

Struka i politika jedinstvene

Bajs je tada u vrlo kratkom vremenskom roku okupio stručnjake i političare koji su nizom argumenata uspjeli zaustaviti namjere tadašnjeg ministra, a prema svemu sudeći i njegovih nasljednika. Ukratko, struka i politika ujedinili su se u stavu da bjelovarska bolnica raspolaže s dovoljno stručnog kadra, opreme i pacijenata da zadrži samostalnost, a u eventualnom spajanju trebala bi, lovačkim rječnikom, biti lovac, a ne lovina. Te argumente očito je prihvatio i Kujundžić, koji se, podsjetimo, s Bajsom sastao na samom početku mandata i to prvenstveno po pitanju izgradnje nove bjelovarske bolnice.
Naime, po još uvijek neslužbenim informacijama, Kujundžić namjerava spajati određene odjele Opće bolnice Šibensko-kninske županije i kninske Opće i veteranska bolnica “Hrvatski ponos”; Županijska bolnica Čakovec i Opće bolnice Varaždin; Opće županijske bolnice Vukovar i Opće županijske bolnice Vinkovci, Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod i Opće bolnice Nova Gradiška te Opće županijske bolnice Požega i Gradske bolnice Pakrac. Opća bolnica Bjelovar, dakle, više se uopće ne spominje.