NAJVEĆI GUBITNICI: Infektologija, Interna medicina, Neurologija

NAJVEĆI DOBITNICI: Psihijatrija, Urologija, Oftamologija i optometrija

Ministarstvo zdravlja ovoga je utorka (18. ožujka) u javnu raspravu napokon pustilo takozvani master-plan zdravstva, ključni operativni dokument za razvoj bolničkog sustava do 2016. godine, prema kojemu Opća bolnica Bjelovar zadržava pravnu osobnost, te se funkcionalno povezuje sa zagrebačkim KBC-om Dubrava, te Općom bolnicom Sisak. Bjelovarska bolnica, dakle, još najmanje dvije godine neće izgubiti pravnu osobnost, no zajedno sa svim drugim hrvatskim bolnicama, izgubit će dobar dio postelja.

Naime, iz master-plana vidljivo je kako bi OBBJ do kraja 2016. godine s postojećih 398 trebala spasti na 298 postelja, pri čemu bi najveći “gubitnik” (postotno gledajući) trebala biti Infektologija, čije je smanjenje sa sadašnjih 12 planirano na tek sedam postelja, što je otprilike 42 posto. Za jednu trećinu, s 15 na deset postelja planirano je smanjenje na otorinolaringologiji, odjelu s kojega je aktualni sanacijski upravitelj dr. Stjepan Grabovac, a lista svojevrsnih gubitnika nastavlja se odjelom Interne medicine, koji ujedno bilježi i najveće smanjenje broja postelja. Naime, sadašnjih ukupno 114 postelja za dvije godine bit će svedeno na njih tek 77.

S druge pak strane, najmanje smanjenje predviđeno je na Psihijatriji, s 49 na 42 postelje, što je ispod 15 posto. Slijede Urologija koja gubi tri, te Oftamologija i optometrija s dvije postelje manje.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 11 ili pretplatom na naše online izdanje.