Brzinom munje se ovih dana proširila vijest da Bjelovar dobiva čovjeka na najodgovornijoj funkciji u Zagrebu. Riječ je o Ivanu Čuli, koji bi uskoro trebao postati predsjednik Uprave Hrvatske pošte. Upravo je njega proteklog četvrtka predložila Vlada na zatvorenom dijelu svoje sjednice. Na naš upit informaciju su potvrdili u korporativnim komunikacijama Hrvatske pošte, dodatno objasnivši kako će postupak imenovanja biti okončan tek kada se s prijedlogom složi i Nadzorni odbor.

– Ivan Čulo je u Hrvatskoj pošti zaposlen od 1997. godine te je u posljednjih 20 godina prošao sve procese i poslove koje Hrvatska pošta obuhvaća, od posla operatera poštanskog prometa do današnje pozicije, izvršnog direktora Uprave s koje formalno vodi Diviziju pošta, organizacijsku jedinicu tvrtke nadležne za temeljno poslovanje i poštanske usluge. O razvojnom programu tj. strategiji kao i roku na koji se sklapa ugovor s predsjednikom Uprave moći ćemo govoriti nakon službenog imenovanja – stoji u prilično šturom odgovoru korporativnih komunikacija.
Racionalizacija
Široj javnosti prilično nepoznat, Čulo očito već duže vrijeme dobro kotira u poštanskim krugovima. Hoće li bjelovarska veza imati i posebnog utjecaja na kraj iz kojega dolazi tek ostaje za vidjeti. Od nje možda najviše očekuju oni koji su zbog štednje prijašnjih Uprava u svojim malim sredinama već odavno ostali bez poštanskih ureda, pa zbog i najmanjeg računa ili kakve druge nedostupne usluge, moraju prevaljivati kilometre. Upućeniji u unutarpoštanske prilike pak iščekuju hoće li Čulo provesti, navodno najavljenu reorganizaciju poštarskih poslova na terenu, odnosno podjelu dostavnog područja na dva dijela, osiguravši tako milijunske uštede. Po njoj bi poštar jedan dan obilazio A područje rajona, a sljedeći dan B područje. Neki mediji prenijeli su riječi protivnika takvog poteza, ističući da se u praksi često događa da zbog povećanog obujma posla poštari više ne mogu fizički iznijeti sve pošiljke. Umjesto da se povećava broj dostavnih rajona, odnosno smanji njihovo područje, pribjegava se AB modelu dostave. Takvim načinom, tvrde, gomilaju se pošiljke u poštanskim uredima, probijaju rokovi za dostavu i poštari se nepotrebno opterećuju.