Zlata i Marijan Radanec iz Bjelovara, bave se uzgojem začinskog bilja već više od tri desetljeća. Svojevremeno su imali i poduzeće pa su začinsko bilje i prerađevine od njega i prodavali. Od kada su u mirovini, sade i beru odnosno prerađuju bilje uglavnom za sebe i svoje potrebe. Nekada su intenzivno obilazili i razne sajmove, putovali i u Njemačku, a među najdražim putovanjima su im ona u Motovun, gdje su predstavljali medvjeđi luk kao začinsko bilje iz „bilogorskog kraja“. Ta biljka kod Radančevih raste i u obiteljskom vrtu u Bjelovaru, a na većoj površni ga imaju zasađenog na imanju ispod oraha.

Dimnjačar krvnih žila

-Nijemci posebno cijene medvjeđi luk. Zovu ga dimnjačarem za krvne žile. A kada su čuli da nam raste u dvorištu, nisu mogli vjerovati. Oni ga veoma cijene i mislim da bi ova biljka trebala biti strateški produkt Bjelovarsko-bilogorske županije za privlačenje turista – priča nam Radanec, koji pojašnjava kako je zanimljivo ime ova biljka dobila zbog toga što je medvjedi prvu jedu nakon što izađu iz svojih brloga nakon zimskog sna.
Kako saznajemo od Radančevih, začinsko bilje se bere sezonski. Trenutno je tako u tijeku sezona maslačka. Imaju ga i u svom vrtu, a nije ga teško pronaći i na livadama. Bitno je da se ne bere onaj uz cestu, kažu naši sugovornici.
-Maslačak je jako koristan i odličan je diuretik. Regulira probavu i jača imunitet, a mogu se iskoristiti i korijen i cvijet. Raste posvuda. Jako mi je žao što naši ljudi ne znaju što imaju u vrtovima odnosno iza vlastitog štaglja, kako volim reći. Radije uzmu tabletu kada imaju neke tegobe – priča Radanec.
Nakon sezona maslačka, slijedi berba šparoga koje su također izuzetno ljekovite i zdrave.
-Ljudi ni ne znaju da kod nas ima šparoga, i to istih onakvih kao u Primorju. Samo ih najvjerojatnije ne znaju prepoznati, a u brdima oko Višnjevca, mogu se naći bez problema – kaže naš sugovornik.
U svom vrtu Radančevi imaju druge vrste bilja, poput melise ili matičnjaka, bazge, mente i drugih. Najpopularnije bilje kod naših ljudi su ružmarin, kadulja, menta, matičnjak i origano. Svako iz nekog razloga.

Svaka biljka služi za nešto

Uglavnom se radi o trajnicama pa im za sadnju ne treba sjeme, a sve se može saditi u vrtu, ali i na balkonima stanova. Radančevi sade i rutu za biljne rakije, ružmarin, koji u našem kraju, kako kažu, raste kao lud. Imaju i francuski estragon koji se koristi za mesna jela i umake, potočarku, bogatu vitaminima, za salate i umake… Tu je i komorač za čaj, odličan protiv nadutosti, kao i origano, koji također voli bilogosku zemlju, kažu.
Među svojim brojnim zanimacijama, Marijan Radanec se bavi i inovacijama pa je tako patentirao i „okomiti vrt“, susta zahvaljujući kojem se na maloj površni može uzgajati začinsko, ali i sve ostalo bilje. „Okomiti vrt“ zuzima mali prostor, već od 20 kvadratnih centimetara, a u visinu se može nadograđvati od poda do stropa.
Drugi Radančev patent je „biološki toranj“, sustav koji podrazumijeva mali komposter za biološke otpatke iz kuhinje u kojem se istovremeno sadi začinsko i drugo bilje, a kojeg uopće ne treba zalijevati. Sustav je idealan, kaže njegov izumitelj, za balkone i male površine, a može se nadograđivati.

Kineska biljka za snagu

U svom vrtu Radančevi imaju i „super biljku“, koja u sebi ima odlike većine ostalog našeg začinskog bilja, a koju su još u drevnoj Kini prije pet tisuća godina koristili kao čaj ili svježe nasijeckanu u hrani. Zovu je biljkom vječne mladosti. Riječ je o tzv jiaogulanu, biljci „za sve“. Ona liječi, okrepljuje, osvježava, povoljno djeluje na prokrvljenost odnosno cirkulaciju, imunitet, živčani sustav, funkcije mozga, probavu, zdravlje jetre i slezene, dišni i mokraćni sustav, a posebice je postala popularna kada se shvatilo da rješava problem impotencije.
-Biljka nije teška za uzgoj. Preko zime je u staklenkama u zatvorenom. Sada je lišće osušeno i nema ga, a preko ljeta raste kao puzavica. Sve se od ove biljke koristi, i suho, i svježe. Nijemci koji ga imaju, primjerice, prije posla otrgnu list i prožvaču ga za snagu – kaže M. Radanec.