Dragutin Samec iz Bjelovara proizvodi vlastiti sok od aronije i jabuka. Nakon niza nesretnih okolnosti u svojoj obitelji, Dragutin je odlučio otvoriti OPG i baviti se rijetkim biljem, kao što je aronija. Svoje imanje ima u Babotoku odakle je rodom i tamo ima 300 grmova aronije i 200 stabala jabuka različitih vrsta. Od jabuka isključivo proizvodi mutni i bistri sok, i to idealnom mješavinom jabučnih sorti koje je godinama proučavao kako bi pronašao dobar omjer između kiselih i slatkih sorti. Isto tako, na imanju ima stotinjak grmova borovnica koje isključivo prodaje za konzumaciju te crno grožđe koje bi volio početi koristiti za sok.

Sibirska borovnica

Otkrio nam je Dragutin i čari aronije. Sama činjenica da je prošli tjedan poslao deset litara soka u Rijeku za djevojčicu oboljelu od karcinoma, na preporuku njezina doktora, govori dosta. Aronija je biljka s plodovima nalik ribizlu, ima kiseli i trpki okus. Otporna je na zimu i mraz pa tako preživljava na temperaturama i do -47 stupnjeva celzija, zbog čega nosi naziv sibirska borovnica. Djeluje antivirusno, smanjuje rizik od raka, djeluje na rad želuca, stimulira rad štitnjače i probavnog sustava. Dragutin inzistira na eko proizvodnji, što znači da se rad oko biljaka smanjuje na minimum.
– Rad oko aronije isključivo je temeljen na eko proizvodnji, što podrazumijeva samo malčiranje, košnju i plijevljenje. Nema okopavanja kako se ne bi oštetio novi plod. Prije nego što sam se počeo baviti aronijom, detaljno sam proučio svu literaturu te razgovarao s nekolicinom ljudi s iskustvom. Svi su govorili o dobrobiti aronije, ali tek sada, kada se kupci vraćaju s pozitivnim iskustvima, vidim da je sve zaista istina – kazao je Dragutin, dodavši kako se uvijek potrudi dobiti savršen okus bez ikakvoga dodatnog šećera.