Usred tragedije u kojoj su zauvijek izgubili 15–omjesečnu kći Mateu koja je pod još nerazjašnjenim okolnostima preminula u bjelovarskoj Općoj bolnici, njezini roditelji, mladi bračni par Matej (25) i Ivana (20) Matić iz Predavca, u toj su zdravstvenoj ustanovi doživjeli još jedan neočekivani šok. Naime, dok se njihova beba nalazila na obdukciji u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu gdje se i dalje pokušava utvrditi točan uzrok njezine smrti, par je u ponedjeljak, dan uoči pogreba svoje kćeri, zbog teškog emotivnog stanja, nešto prije ponoći zatražio pomoć na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Bjelovar. Nakon što ih je ondje pregledala dežurna liječnica, a potom i napisala dijagnozu, Matej je ostao šokiran onim što je ugledao. Liječnica mu je, naime, postavila dijagnozu F10 – duševni poremećaji i poremećaji ponašanja uzrokovani upotrebom alkohola!
Potresla ga dijagnoza
– Oboje smo potražili pomoć jer nam je bilo vrlo teško. Bilo mi je teško, vrtjelo mi se u glavi i rušio sam se. No, umjesto pomoći, dodatno me šokiralo kada sam na papiru koji mi je napisala liječnica pročitao da sam alkoholiziran. Brzo sam se vratio u bolnicu i tražio je da mi ispravi dijagnozu jer nisam bio pijan, već sam bio potresen kćerinom smrću. No, ona mi je dala novi papir na kojem je pisala ista dijagnoza i to me još više potreslo – ispričao je Matej.
Kako nije naišao na razumijevanje dežurne liječnice, nastavlja, pozvao je policiju i ubrzo se našao u policijskoj postaji gdje je zatražio alkotestiranje kako bi dokazao da nije pod utjecajem alkohola.
Alkotest pokazao nula promila?
– Supruga i ja obavili smo alkotestiranje, a uređaj je pokazao da oboje imamo nula promila. To je očit dokaz da nismo ništa pili – kazao je Matej, dok iz PU bjelovarsko–bilogorske zbog zaštite osobnih podataka nisu nisu mogli potvrditi je li netko poimence alkotestiran ili ne. Ogorčeni Matej na kraju se vratio kući, kaže, bez liječničke pomoći. Nakon gubitka kćeri, Matiće je dodatno potresao događaj u OHBP–u gdje ih je, tvrdi Matej, liječnica okarakterizirala kao pijane osobe. Sve će se to, kaže Matej, naći u sklopu tužbe koju planiraju pokrenuti protiv Opće bolnice Bjelovar u slučaju da nalazi obdukcije njihove kćeri pokažu kako je preminula zbog liječničke pogreške. Podsjetimo, malena Matea preminula je 5. prosinca u Općoj bolnici, gotovo tri tjedna nakon što joj je dijagnosticirana virusna upala pluća.

Šifra ukazuje da je osoba pod stresom
Zoran Seleš, sanacijski upravitelj bjelovarske Opće bolnice, u telefonskom razgovoru kratko je komentirao opisani događaj.
– Šifra koja je napisana ukazuje da je osoba pod stresom i više od toga ne bih komentirao. Dokumentaciju vezanu za taj događaj pregledati će Hrvatska liječnička komora. Moram napomenuti kako je Opća bolnica Bjelovar nastojala krajnje korektno postupiti u cijelom slučaju, te ispitati je li postojala nada za dijete koje je, nažalost, preminulo. Bolnica je o svom trošku platila obdukciju koja je provedena i sada čekamo nalaze. Tada ćemo znati nešto više – kazao je Seleš.