Nakon što je otac naglo preminuo, obitelj više nije mogla vraćati kredit, pa je banka posegnula za hipotekom i kuću stavila na javnu dražbu

Gotovo je nemoguće opisati riječima strah i neizvjesnost kroz koju ovih dana prolazi četveročlana obitelj Đukanović iz Radničkog naselja. Njima prijeti  deložacija, jer je banka kod koje je pokojni otac Marinko podigao hipotekarni kredit, na nedavnoj dražbi prodala njihovu kuću.

-Pokojni otac Marinko je tijekom 2006. godine podigao hipotekarni kredi kod Slatinske banke kako bi pokrenuo staklorezačku radnju Staklomont u sklopu naše obiteljske kuće, no posao se posljednjih godina drastično srozao, pa je imao problema s otplatom kredita. No, uspijevao ga je nekako servisirati na način da je u banku odnio novac kada ga je god imao i to je funkcioniralo. Nažalost, otac je naglo preminuo u studenom prošle godine, a dug je od  narastao na 350 tisuća kuna–ispričao nam je 19–godišnji sin Ivan, koji u kući živi s nezaposlenom majkom Tatjanom i teško pokretnim djedom Ivom, dok je njegova sestra nedavno otišla na studij.

Ogorčen cijelom situacijom, Ivan priča kako je nakon završetka srednje škole samo želio raditi s ocem u firmi.

-Žalio sam nastaviti očevim stopama i jednog dana preuzeti posao, no sada je sve palo u vodu. Nakon očeve smrti saznali smo za dug pa smo s bankom dogovorili da kuću ne stavljaju na prodaju dok ne sakupimo novac. No, nakon nešto više od dva mjeseca su nas izigrali. Kuću su bez našeg znanja oglasili na prodaju, a početkom ovog mjeseca sam saznao da je i prodana, te da ćemo se morati iseliti. Završit ćemo na cesti, jer nemamo kamo otići. Majka je očajna i ne moram vam ni reći da je na rubu živaca. Svi smo u velikom strahu i živimo od danas do sutra, ne znajući što će nam sutra donijeti. Sigurno neće biti ništa dobro kad ćemo morati na ulicu–očajan je mladi Ivan.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 11 ili pretplatom na naše online izdanje.