Nećemo dopustiti da nam Koprivnica “preotme” vodu, složno poručuju i argumentiraju činjenicom da BBŽ ima spremne EU projekte, ali samo za naše područje

Ljutiti politički protivnici, Damir Bajs i predsjednik županijskog SDP-a Vedran Babić, ostavili su međusobne razmirice po strani kako bi se ujedinili u nastojanju da tijekom javne rasprave “sruše” dio Uredbe o uslužnim područjima Vlade RH, prema kojoj bi stanovništvu Bjelovarskobilogorske i Koprivničkokriževačke županije vodu trebao isporučivati samo jedan isporučitelj. S obzirom da je, za razliku od Bjelovara, Koprivnica još uvijek SDP-ova utvrda, realna je mogućnost da upravo koprivnički Komunalac u konačnici preuzme poslove isporuke vode.

Ne sviđa mi se ideja o spajanju, jer podsjetit ću da je naša županija još prije nekoliko godina osnovala tvrtku Bjelovarsko-bilogorske vode, čiji je glavni zadatak realizacija investicija u izgradnju županijskog vodoopskrbnog sustava, a Uredba o uslužnim područjima donosi se upravo kako bi projekti Hrvatskih voda lakše bili prihvaćeni na EU fondovima. Naši EU projekti su spremni, a planirani su upravo za područje Bjelovarsko-bilogorske županije, a ne za zajedničko područje dviju županija  – kaže Vedran Babić.

Dodaje kako će se, u slučaju da Ministarstvo poljoprivrede ustraje na spajanju Bjelovarsko-bilogorske s Koprivničko-križevačkom županijom, boriti da sjedište buduće tvrtke za isporuku vode bude u Bjelovaru, a ne u Koprivnici. S obzirom da nam je Damir Bajs ponudio gotovo u zarez jednak odgovor, stajališta su očito usuglašena, a župan je angažirao i stručne službe.

Stručne službe pripremaju odgovor

Moram priznati da smo pomalo iznenađeni jer je i sâm ministar, kada je prije nekoliko mjeseci u Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavljao Uredbu, u neformalnom razgovoru prihvatio naš stav da naša županija bude samostalna. Kako bilo, u tijeku je javna rasprava, što i nije običaj kada su uredbe u pitanju, ali ova je očito jako važna, a naše stručne službe dostavit će sve argumente koji nam govore u prilog  – istaknuo je Bajs, dodavši kako će zatražiti sastanak s pomoćnikom ministra, zaduženim za vodni resor.

Uključujući investicijsku tvrtku Bjelovarsko-bilogorske vode, na području BBŽ djeluje osam javnih tvrtki za isporuku vode, pri čemu je najveći bjelovarski Komunalac, odnosno njihova izdvojena tvrtka Vodne usluge.

Vodoopskrbni sustav grada Bjelovara cjelovito je osmišljen, od vodocrpilišta preko cjevovoda nadalje, tako da nisam pristalica spajanja sa sustavom Koprivničko-križevačke županije. Mislim da Bjelovarčani spajanjem ne bi profi tirali. S druge strane, vjerujem da je naša tvrtka Vodne usluge sposobna preuzeti distribuciju vode na području čitave Bjelovarsko-bilogorske županije, te da bismo na taj način, povećanjem obima, imali manji jedinični trošak  – poručuje Ivan Ivančić, direktor Komunalca.

Spajanje na dugom štapu

Ambiciozno osmišljen plan Ministarstva poljoprivrede predviđa da će se već sredinom iduće godine, umjesto sadašnjih oko 160, isporukom vode baviti “tek” 19 javnih poduzeća. Kako stoji u pojašnjenju Ministarstva, više od 70 posto hrvatskih isporučitelja godišnje distribuira manje od milijun prostornih metara vode, dok europski prosjek iznosi za naše pojmove vrtoglavih 45 milijuna. Iako je ideja o drastičnom smanjenju distributera vode razumljiva sama po sebi, način na koji će se to izvesti za sada je nepoznat, a ponajviše ovisi o tomu hoće li se preustroj osmisliti politika ili struka.