Izgradnja zvjezdarnice na daruvarskom području najveća je želja Astronomskog društva Kumova slama, najpoznatijeg po organizaciji sada već nadaleko poznatih Dana astronomije. Njihova bi se želja, zahvaljujući razumijevanju Bjelovarsko-bilogorske županije čak mogla i ostvariti.
– S obzirom da su Dani astronomije već postali tradicija, mi više nemamo problema da dovedemo značajna imena iz znanosti u Daruvar, tako da ćemo ove godine na Danima astronomije imati deset vrhunskih znanstvenika koji će pričati iz svog područja. Zvjezdarnica bi trebala biti okosnica događanja astronomije u ovom dijelu Hrvatske, ali i turističke ponude u gradu jer nigdje u okolici nema tako tamnog neba kao u Daruvaru. Mi smo ovdje na devet kilometara od Petrova vrha mjerili svjetlosno zagađenje i nema ga, još uvijek je sačuvano nezagađeno svjetlosno nebo – pojašnjava tajnik AD Kumova slama Antun Boroš. Dodaje je i kako Društvo bilježi veliki interes za teme kojima će se baviti na Danima astronomije, a posebno im je drago što je Županija prepoznala značaj manifestacije i pruža im potporu.
Znanstveni turizam
– Kada bismo izgradili zvjezdarnicu, dobili bismo novi sadržaj uz postojeće sadržaje koje nudimo kroz turističke ponude. Jedan segment iz znanstvenog turizma bi uvijek bio zanimljiv, posebice ako bismo tu zvjezdarnicu izgradili zajednički sa Županijom, sredstvima Europske unije. Vjerujem da bi kroz uključivanje u razne projekte naše Astronomsko društvo bilo aktivnije i bilo uključeno u sve tokove koji su vezani za nebo. Povratno bismo prema mlađim generacijama puštali te informacije, a znanstvenici su uvijek zanimljivi kada obrade takve teme. Vjerujem da Daruvar kao turistička i prosvjetna destinacija dobiva s tim – naglašava daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik.
Projekt “težak” 200 tisuća eura
– Veseli me što postoji nastavak želje da se projekt proširi tako da se napravi nova zvjezdarnica. To je ambiciozan projekt, jer nema puno novih zvjezdarnica u Hrvatskoj, ali je realan. Na današnjem sastanku s Gradom i predstavnicima Astronomskog društva došlo je do dogovora da se na zemljištu koje je utvrđeno kao najpogodnije napravi projekt koji bi trebao dovesti do građevne dozvole. Radi se o manjoj zvjezdarnici, oko 240 kvadrata, ali s dva astronomska teleskopa koja bi omogućila i istraživanja, ali i dio vezan uz edukaciju i turizam. Želimo da nakon građevne dozvole, Županija, Grad i samo društvo, konkurira na natječaj koji će biti raspisani od našeg ministarstva, a radi se o novcima Europske unije. Mi očekujemo da se građevna dozvola uskoro izda, a da projekt koji košta oko 200 000 eura, dobije zeleno svjetlo od nadležnog ministarstva. Za mene bi bilo zanimljivo da nova zvjezdarnica u Hrvatskoj nakon niza godina, bude upravo na području Daruvara – istaknuo je župan Damir Bajs koji je Daruvar obišao sredinom tjedna. Nakon radnog sastanka svi okupljeni obišli su i predviđenu lokaciju na kojoj će se graditi zvjezdarnica.