Biti frizer zanimanje je koje je nekada slovilo kao izričito muško. No, da se situacija s vremenom u potpunosti, promijenila svjedoči i činjenica da u Bjelovaru trenutno postoji samo jedan muški frizer. Antonio Šarić svoj je frizerski salon otvorio 2009. godine, nakon samo četiri godine staža, i odmah je postao miljenik svojih klijenata. Unio je novitet, a svjež i moderan se trudi biti i danas. Ljubav prema ovom zanimanju kod Antonia postoji od malih nogu kada je bjelovarske salone posjećivao s majkom. Miris frizerskog salona, smijeh i kreativne frizure s kojima bi ljudi silazili s frizerskog stolca, kaže, u njegovim su očima izgledali kao magija.

Vlastiti salon

Uvijek bi pažljivo promatrao i kako što se radi pa bi kod kuće dodatno proučavao ono što je vidio, a mama mu je bila prvi i najvjerniji klijent. Kako je postao stariji, ta ljubav se samo povećala, pa je jedini logičan korak bio upisati srednju strukovnu školu u Đurđevcu, smjer frizer.
– Kada je došlo vrijeme upisa, ja nisam morao puno razmišljati, oduvijek sam znao što hoću. Sa mnom u razred su išla još dvojica mojih prijatelja, koji danas ne rade u struci. Žao mi je što je to tako, zaista je jako malo nas muškaraca u ovom zanimanju – govori Antonio. Ipak, otvaranje salona za Antonia bilo je potpuno neplanirano. Imao je tek 21 godinu kada mu je njegova tadašnja šefica i vlasnica salona rekla da odlazi u mirovinu i pitala ga želi li on preuzeti posao. Pristao je i zbog te odluke danas, kako kaže, ne žali.

Čudni pogledi

– One usputne mušterije uvijek se iznenade kada uđu u salon i vide mene, čak na njima vidim i određeni strah, vjerojatno misle, tko zna kako će me ovaj ošišati – kroz smjeh govorio Antonio. Ipak, svi se brzo opuste i na kraju budu zadovoljni, i u većni slučajeva se ponovno vrate. Njegove mušterije su uglavnom žene, a mnoge su mu priznale kako ih je u njegov salon privukla znatiželja. Mnoge od njih nikada ranije nisu dale muškarcu da “petlja” po njihovoj kosi. Inače, prema nekim podacima, danas gotovo 90 posto zaposlenih u ovom zanimanju čine žene, dok je prije pedesetak godina bilo obrnuto, kaže naš sugovornik. Tada su muškarci bili glavni u salonima, dok su žene frizerke onda bile zadužene isključivo za frizure i češljanje.