O tomu koliko je ustvari atraktivna međunarodna izložba njemačkih ovčara koja se ove subote održala na sajmu u Gudovcu, ponajbolje svjedoči neobičan podatak o jednom vlasniku psa. Riječ je o Amerikancu koji živi u Dubaiju, a pse uzgaja u Austriji. Naš je američki uzvanik tako preletio pola svijeta, od Dubaija do Beča, da bi putovanje do njemu još egzotičnijeg Gudovca nastavio automobilom, u društvu austrijskog uzgajivača koji brine o njegovu leglu vrhunskih pasa.

Važni bodovi

Jedna je to od anegdota koju nam je ispričao Niko Ćurak, strastveni uzgajivač njemačkih ovčara i jedan od glavnih “krivaca” za izložbu tih plemenitih pasa u Gudovcu, jedinstvenu po tomu što se odvija u natkrivenom prostoru.
Aukcijskom dvoranom Bjelovarskog sajma tako je 21. siječnja prodefiliralo stotinjak i više pasa ponosnih uzgajivača iz Hrvatske, ali i iz susjedstva – Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije, Rumunjske i Bugarske. Oni su ocjenjivani u raznim kategorijama razdijeljenima po starosnoj dobi i spolu pasa, a pobjednici su upisali bodove za svjetsko prvenstvo. A na njemu će vjerojatno suditi isti sudac koji je sudio u Gudovcu, svjetski poznati Norbert Scharschmidt.
– Možda sam malo subjektivan s obzirom da sam organizator, ali po informacijama izlagača i posjetitelja, sve je prošlo u najboljem redu. Ovdje smo se sada već 12. put, jasno je da je naša izložba uspjela i ima svoj rejting, a potvrđuje i naš ugled kao organizatora – govori Ćurak, inače predsjednik bjelovarske Udruge uzgajivača njemačkih pasa, dodajući kako su njemački ovčari radni psi, no na bjelovarskoj izložbi ocjenjivao se prvenstveno njihov izgled.