Diljem svijeta sve je poklonika sirove ishrane. Vraćajući se korijenima, otkrilo se kako sirova hrana ima iznimno pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Među onima koji prakticiraju takav životni stil je i Bjelovarčanka Sandra Božić koja nas je pobliže upoznala s njegovim prednostima i nedostacima. Ona je, kaže, oduvijek imala želučanih problema i kada je shvatila da joj konvencionalna medicina ne pomaže, odlučila je detaljnije proučiti vrste prehrane koje bi joj mogle pomoći.

– Želudac me jako bolio, smjela sam jesti samo određene namirnice pa sam konačno odlučila stati svojim problemima na kraj. Sasvim slučajno u to vrijeme sam vidjela televizijski prilog o ženi koja je izliječila karcinom sirovom prehranom. Isti dan sam to proučila, kasnije provela i ozdravila – govori radosno Sandra, dodajući kako je nakon poroda dobila svojevrsnu alergijsku reakciju, dermatitis, koji se također uspješno povukao uslijed ove prehrane. Iako je njeno okruženje ispočetka bilo skeptično kada bi govorila o svome načinu prehrane, priliku za pokazati njezine dobrobiti dobila je kada se pridružila planinarima na trodnevnom izletu na Velebit. Zadnji dan, kada su svi već pomalo posustajali, Sandra se nije osjećala umor. Dapače, sjeća se laganog trčanja ispred njih, što je za nju značilo veliku pobjedu i razlog da nastavi u svome naumu.

Plodovi prirode

Iako mnogi misle kako je ovu prehranu jako teško provoditi, Sandra uvjerava u suprotno.
-Nakon samo dana provođenja ovog režima, dogodi se određeni “klik” u glavi i kasnije više nema problema. Za početnike je najbolje da se opskrbe bananama, datuljama i orašidima jer to će im biti odlična zamjena za slatko i grickalice – savjetuje Sandra. Za provođenje ove prehrane potrebni su sokovnik, blender i dehidrator, kako bi se voće i povrće moglo isušivati. Sandra za svoje hranjive smoothije kao bazu koristi bananu, dok u sokovima za čišćenje koristi mrkvu i obavezno, naglašava, voće i povrće iz našeg podneblja. Glavna trgovina joj je tržnica gdje kupuje sezonsko i domaće, uvozno koristi samo za neke dodatne okuse koje naše podneblje ne pruža. Potrebno je koristiti što više zelenila, pogotovo špinat kojem će probava biti zahvalna, ali i igrati se namirnicama, ubaciti, primjerice, goji bobice kako biste imali što grickati dok pijete smoothie. Kada je riječ o zelenilu, važnost treba dati salatama koje su najbolja opcija za brz, ali i za cjelovit obrok, i kojih je u proljeće i na ljeto u ponudi na svakom koraku. Velike zdjele salate mogu se obogatiti orašastim plodovima, a obavezno je korištenje zdravih masnoća, poput bučinog, lanenog ili maslinovog ulja.

Bezbroj prednosti

– Ova ishrana čini čuda za vašu kožu, svaka poteškoća će nestati, garantiram. Osim toga, nestat će i celulit, mršavljenje je rapidno i vidljivo jer tijelo ne troši vrijeme na probavu s obzirom da se radi o namirnicama poput banana, kojima je potrebno pola sata za probavu, dok, primjerice, tijelo mesne proizvode probavlja i do 36 sati – kazala je Sandra. Ono što naglašava kao iznimno važnu činjenicu jest dodatna energija koja se dobije ovim načinom prehrane te osjetna lakoća. Svakako bi bilo dobro započeti s ovom prehranom u proljetnim i ljetnim mjesecima zbog velikog izbora namirnica. Sandra kaže kako se ona nije u potpunosti prepustila sirovoj hrani, već balansira.
– Čim se počnem osjećati tromo, vidim da se dermatitis pomalo vraća, odmah krenem sa smoothijima i sokovima. Meni se nije problem problem prebaciti na taj režim jer već znam sve njegove zamke – zaključila je Sandra.