Kada su prometni policajci PU bjelovarsko-bilogorske prošle godine provodili svoju, već tradicionalnu, preventivno-represivnu akciju povodom Martinja, u četiri dana su na županijskim prometnicama „protresli“ 250 vozača, među kojima ih je 26 upravljalo vozilima u pijanom stanju. Pritom je, navodi se u policijskom izvješću, najviše pretjerao 28-godišnji vozač kojemu su čazmanski policajci na licu mjesta izmjerili 2,41 g/kg alkohola u krvi.
Posljednjeg dana akcije, 14. studenoga, u ruke daruvarskih policajaca u Dežanovcu je oko 08,45 sati dolijao 59-godišnjak, koji ne samo da je s visokom razinom maligana od 2,03 g/kg, sjeo na svoj neregistrirani moped, već se njime uključio u promet bez vozačke dozvole koja mu je ranije bila oduzeta. Pijani vozač je odvezen na triježnjenje u policijsku postaju, a protiv njega je podnesena prekršajna prijava.

Pijani i biciklisti

Alkohol je, pokraj brzine i neprilagođene vožnje uvjetima na cesti, već godinama najveća prijetnja sigurnosti u prometu, a pijani su vozači nerijetko i glavni krivci prometnih nesreća čiji broj iz godine u godinu na svim hrvatskim cestama nezaustavljivo raste. Iz statistike zatražene od PU bjelovarsko-bilogorske doznajemo kako je tijekom 2016. godine u nadzoru prometa zatečeno ukupno 698 vozača pod utjecajem alkohola, od kojih ih je čak 674 upravljalo motornim vozilima. Policija je s viškom maligana uhvatila i 24 biciklista, nakon čega su i njima ispisane prekršajne prijave. Zanimljivo, zaustavljeni pijani vozači nerijetko odbijaju prihvatiti „puhanje“ kako bi im se utvrdila razina alkohola u krvi, a takvih je tijekom prošle godine bilo 13 te su također zaradili prekršajne prijave.

Prometne nesreće

U konačnici, doda li se i petero vozača uhvaćenih u prometu pod utjecajem droge, iz PU bjelovarsko-bilogorske je na adrese mjerodavnih prekršajnih sudova otpremljeno ukupno 711 prijava za pokretanje postupka.
Zastrašujući je udio pijanih vozača u ukupnome broju prometnih nesreća koje su se dogodile na županijskim cestama. Naime, u ukupnoj brojci od 721 prometne nesreće zabilježene tijekom 2016. godine, sudjelovalo je 172 vozača pod utjecajem alkohola, a čak 154 njih, pojavljuju se u ulozi krivaca. Još je slikovitije o tomu govori statistički podatak, kako se 21,4 posto svih prometnih nesreća odnosi na pijane vozače koji su ih skrivili.