Na području Bjelovarsko–bilogorske županije trenutno je registrirano ukupno 17 osoba s dijagnozom infekcije HIV–om, a samo ove godine virus HIV–a pronađen je u organizmu čak tri nova stanovnika. Podaci su to županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji ukazuju da je upravo ova godina bila najcrnja unazad dvije dekade. Naime, u posljednjih 12 mjeseci Zavod je zabilježio najveći broj novoregistriranih osoba s virusom HIV–a u županiji, a situacija je zabrinjavajuća tim više što se u prosjeku svake godine otkrije tek po jedna registrirana HIV pozitivna osoba na području BBŽ.
Pravovremeno testiranje
Upravo je početkom prosinca obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV–a, odnosno AIDS–a zbog čega iz Zavoda posebno upozoravaju na važnost kontinuiranog provođenja mjera praćenja, suzbijanja i liječenja HIV infekcije i AIDS–a.
– Sve mjere prevencije zajedno dovode u konačnici do manjeg broja zaraženih virusom HIV–a. No, što bi to bilo kada se te mjere ne bi provodile? Kontinuiranim praćenjem je utvrđeno da je najčešći put prijenosa nezaštićenim spolnim odnosom sa zaraženom osobom, te je stoga zaštita kod rizičnog spolnog odnosa jedna od najbitnijih mjera za sprečavanje infekcije, kao i izbjegavanje rizičnog spolnog ponašanja općenito. Nadalje, pravovremeno testiranje omogućuje ranu dijagnozu i uspješnije liječenje. Liječenje zaraženih osoba osigurava uspješno održavanje zdravlja te pun i kvalitetan životni vijek, a osim toga pomaže i u sprečavanju prijenosa na druge osobe – kaže Sanja Mitrović Hamzić, epidemiologinja iz županijskog Zavoda.
Besplatno testiranje
Inače, prvi slučaj osobe zaražene virusom HIV–a na području BBŽ otkriven je tek tijekom 2002. godine i evidentiran u Zavodu za javno zdravstvo. Nažalost, u toj zdravstvenoj instituciji ne provode testiranja na virus HIV–a, već osoba mora posjetiti Zavod za transfuzijsku medicinu pri bjelovarskoj Općoj bolnici. Testiranje je anonimno i besplatno, a nalazi stižu u roku od dva dana.