Od pet pristiglih ponuda za jedan od najvećih ovogodišnjih bjelovarskih projekata, energetsku obnovu zgrade Dječjeg vrtića Bjelovar u Stepinčevoj ulici, odabrana je ona tvrtke Bel Bau, početkom tjedna objavljeno je na Elektroničkom oglasniku javne nabave. Ta je bjelovarska tvrtka, inače najpoznatija po građevinskim radovima u povijesnoj jezgri Bjelovara, poslala najnižu ponudu, i to na iznos nešto veći od 2,5 milijuna kuna, odnosno 3,17 milijuna kuna s PDV-om. Ako do kraja idućeg tjedna na adresu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave ne pristigne niti jedna žalba, ponuda Bel Baua postat će “pravomoćna”, a to pak znači da će vrlo brzo započeti realizacija tog kapitalnog projekta. Usto, u Gradu Bjelovaru mogu zadovoljno trljati ruke jer je ponuda bjelovarskog građevinskog poduzeća 300-tinjak tisuća kuna manje od procijenjene. Ponude su, spomenimo i to, predali vinkovački Kulić – invest, Izo građenje konzalting iz Osijeka, Kapitel iz Ivanić Grada, ali i bjelovarski Crotal, jedan od podizvođača na izgradnji “Pruge zvane čežnja.”

Najveće ulaganja još od 1977. godine

Planiranim radovima najviše će profitirati 200-tinjak bjelovarskih mališana, koliko ih pohađa objekt u Stepinčevoj, kao i tamošnji zaposlenici, jer će se poboljšati uvjeti smještaja djece. Ipak, najveću korist trebala bi imati gradska blagajna iz koje se pokrivaju troškovi energenata. Nakon investicija računi bi trebali biti drastično smanjeni, čak i prepolovljeni, što i ne čudi s obzirom na podugačak popis radova i opreme namijenjene poboljšanju energetske učinkovitosti.

Glavni elementi projekta, napomenuo je bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec predstavljajući projekt, odnose se na energetsku obnovu zgrade. Riječ je o poboljšanju toplinske zaštite ovojnice kroz rekonstrukciju krova iznad grijanog prostora, toplinsku izolaciju vanjskog zida i toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom tavanu. Spomenuo je i strojarske i elektrotehničke mjere poput ugradnje plinskog kondenzacijskog kotla, solarnih toplinskih kolektora, ugradnja termostatskih radijatorskih ventila i zamjenu unutarnje rasvjete. Valja napomenuti i kako energetska obnova vrtića u Stepinčevoj predstavlja najveće ulaganje u taj objekt još od njegova otvorenja davne 1977. godine. Usto, spomenuti radovi neće se financirati isključivo iz gradske blagajne, već upravo suprotno. Najveći dio troškova podmiruje Europski fond za regionalni razvoj, pri čemu će i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za energetsku učinkovitost izdvojiti po oko milijun kuna, a s otprilike jednakim iznosom, prema svemu sudeći, sudjelovat će i Grad Bjelovar.