Stjepan Dekalić, načelnik Općine Šandrovac, pridružio se vojsci općinskih načelnika koji su izričito protiv ukidanja općina. Dekalić je vrlo oštro osudio aktualne priče o ukidanjima lokalnih samouprava, te najavljuje da će u tom slučaju biti inicijator blokiranja cijele države.
– Ako vlast odluči ukinuti općine, bit ću prvi za to da blokiramo cijelu Lijepu našu. Svaka Općina treba lijepo organizirati štrajk, jer ako to mogu prosvjetari, mogu i zaposlenici općina. Ispeljat ćemo traktore na ulice da nitko ne može proći pa neka vide tko smo mi – najavljuje Dekalić.
‘Bez Općine selo izumire’
Na konkretno pitanje zašto smatra da općine ne bi trebalo ukinuti, načelnik Šandrovca je spremno odgovorio.
– Da nije bilo naše Općine, ovaj kraj ne bi bio ni blizu razvijen kako je danas. Imamo šest naselja u kojima je prošao vodovod i plinovod, a nema ni jedne vikendice na području općine do koje nije nasuta cesta. Tu je i štedljiva javna rasvjeta koju smo postavili, a svako naselje ima mrtvačnicu. Imamo vatrogasce i 20 udruga koje financiramo, a u nekim stvarima smo jači od Bjelovara. Naravno, ako usporedimo visinu proračuna i broj stanovnika. Mi smo ti koji su otvorili radna mjesta. Imamo 27 zaposlenih ljudi od koji četvero radi u Općini, a ostatak u Domu za starije i nemoćne i komunalnom poduzeću Šandroprom. Svi laprdaju o ukidanju općina, a da ne znaju kakvo je stanje u njima i kakve će posljedice takva odluka imati na razvoj lokalne samouprave. Tko će u tom slučaju čistiti i obnavljati naše ceste, bankine, jarke? Tko će uređivati kanale, plaćati javnu rasvjetu, financirati malu školu? To nitko u ovoj državi ne pita. U slučaju ukidanja općina naše selo će nesumnjivo izumrijeti – govori Dekalić.
Osiromašen proračun
Brojne udruge, vatrogasce, zaposlenike Općine, staračkog doma i komunalnog poduzeća, kaže, Dekalić uspijeva financirati iz općinskog proračuna za koji kaže da je dosta osiromašen.
– Država nas je dosta zakinula u nekim stvarima, a da ne govorim da smo lani dobili na održavanje 13 kilometara županijskih cesta što nam je veliko opterećenje. Uz sve to lani naftna renta nam je ‘pala’ za milijun kuna, a to sve je utjecalo na stanjivanje proračuna. No, unatoč tome, planiramo kako će proračun za iduću godinu iznositi 14 milijuna kuna. Uglavnom računamo na prihode iz Europskih fondova na koje ćemo tek kandidirati projekte čim se otvore javni natječaji. Iz Fonda za energetsku učinkovitost očekujemo 400 tisuća kuna za uređenje društvenih domova u Pupelici i Ravnešu, dok se najveći projekt vrijedan milijun eura tiče asfaltiranja postojećih prometnica – kazao je Dekalić.