-Ako me politika ukine, vraćam se u veterinare–iznio je svoje planove Slavko Došen u slučaju da se ostvare najave o ukidanju općina s manje od pet tisuća stanovnika. Inače, Došen je mladi općinski načelnik iz HSLS–a na čelu Zrinskog Topolovca, jedne od najsiromašnijih općina u državi koja broji svega 890 duša raspoređenih u tri naselja i odrađuje treću godinu svog mandata.
-S obzirom da je Zrinski Topolovac koncem 90–ih nastao cijepanjem dviju općina, Rovišća i Kapele, ne bi me začudilo da se podjeli i vrati pod njihovo okrilje. U slučaju ukidanja naše općine, vratio bih se na posao u Veterinarsku stanicu Bjelovar. Prije dolaska na načelničko mjesto potpisao sam takav ugovor i ondje me čeka radno mjesto. Kako je u Općini zaposlena i pročelnica, ona bi, nažalost, morala tražiti novi posao–kaže Došen.
Ovise o pozajmici
Samo na njihove dvije plaće iz skromnog općinskog proračuna godišnje odlazi blizu 180 tisuća kuna–bruto! Taj iznos otprilike odgovara trećini izvornog proračuna za ovu godinu koji se ‘vrti’ oko 500 tisuća kuna. Na to koliko je Općina siromašna govori ukazuje i podatak da proračun za ovu godinu iznosi 1,5 milijuna kuna, ali je i takav neostvari.
-Do kraja godine imati ćemo rebalans proračuna. Država je ove godine ukinula decentralizirana sredstva zbog čega smo ostali bez nekih 300 tisuća kuna u proračunu. Nismo planirali da neće biti tih sredstava pa sada moramo uzeti pozajmicu kako bi dovršili neke projekte od prošle godine. Radi se o obnovi dva društvena doma i općinske zgrade–priča Došen.
Nemaju ni metar vodovoda
Mali općinski proračun, priča Došen, ne dozvoljava upuštanje u velike projekte pa čak ni pokušaj vodovodizacije općine.
-Jedina smo općina u županiji, a možda i šire, koja nema ni metra vodovoda. Trenutno se borimo sa pronalaženjem novca za izradu vrlo skupe projektne dokumentacije za vodovodnu mrežu. No, ako i uspijemo nekako pronaći novac za to, bit će to mala utjeha. Naime, Hrvatske vode financiraju 80 ili 90 posto ukupne vrijednosti radova, a ostatak mora izfinancirati Općina. Radovi bi otprilike koštali 10 milijuna kuna. Općina bi u tom slučaju morala izdvojiti dva milijuna kuna, a odakle–pita se Došen.
Jedino što mu preostaje kao načelniku je, kaže, briga za tekuće održavanje.
-U tijeku su radovi na asfaltiranju županijske ceste u dužini od 900 metara kroz zaseok Šćirki. No, i za realizaciju tog projekta morali smo polovicu novca ‘žicati’ Ministarstvo regionalnog razvoja, dok drugu polovicu plaća Općina i mještani. Eto, to je naša svakodnevnica. Da nema nas, ne znam tko bi se brinuo za mještane i ovaj kraj. U slučaju da se ukine naša općina, Zrinski Topolovac teško može imati budućnost.