Čazmanska inačica malonogometnog turnira “Četiri kafića” ove je godine proslavila peti rođendan. U ovih pet godina čazmanski su sportaši sakupili više od 20 tisuća kuna, a prikupljena sredstva u vidu poklona uvijek su do sada završavale u pravim rukama. Obitelji sa skromnim prihodima iz Milaševca tako je omogućeno spajanje na javni vodovod, Udruzi udomitelja “Veliko srce” kupljena je računalna oprema, a u dva navrata sredstva su se skupljala za teško bolesnu djecu sa čazmanskog područja.

Ove godine pokloni su također završili na pravoj adresi, kod obitelji Mesaroš iz Donjih Lipovčana, peteročlane obitelji koja u trošnoj kućici jedva spaja kraj s krajem od socijalne pomoći.

Posjećen turnir

-Zahvalio bih se svima koji su pomogli. I supruga i ja smo bez posla i nadamo se da će se situacija promijeniti na bolje. Krenuo sam na preškolovavanje za zidara i nadam se da ću ubrzo naći posao i da ću svojoj obitelji moći omogućiti bolji život – kazao je Vinko Mesaroš.
Inače, na ovogodišnjem turniru “Četiri kafića” prikupljeno je ukupno 3170 kuna. Inicijator ovog hvalevrijednog događaja Milan Ruškovec, u Čazmi poznatiji kao Brzi, preko Centra za socijalnu skrb Čazma pronašao je socijalno ugroženu obitelj za koju se turnir igrao. Na koncu, od prikupljenih sredstava kupljeni su hladnjak, koji je napunjen s prehramenim namirnicima te ormar, dok se akciji priključila i obitelj Jandrić, koja je Mesarošima darovala i komodu te im je namještaj dovezla i montirala.
-Turnir “Četiri kafića” smo i pokrenuli prvenstveno zbog humanitarnih razloga. Osnovni cilj je da se skupi što više sredstava za ljude kojima pomažemo, a sretan sam što su Čazmanci prihvatili turnir i što su tribine dvorane redovito pune. Koncept turnira je da na njemu sudjeluju momčadi četiri kafića iz Čazme ili okolice, a ove su godine nastupili Focus, Blitz, Shine i Saloon iz Ivanske – istaknuo je Ruškovec i dodao da je dodatni bonus što se na turniru igra vrlo kvalitetan nogomet pa gledatelji doista imaju što vidjeti.
-Svaki kafić već u startu kao kotizaciju za sudjelovanje u turniru uplati po 500 kuna te taj novac i sve ostalo što se skupi ide kao humanitarna pomoć. Zahvalio bih i Sportskoj zajednici Grada Čazme, Gradu Čazmi, školi koja nam besplatno osigura dvoranu, kao i našim sucima, koji bez naknade sude turnir – kazao je Ruškovec, kojeg je dirnula teška situacija obitelji Mesaroš.

Veliki problemi

Ova obitelj već godinama živi u trošnom objektu, bolje rečeno nekadašnjem štaglju, koji je prenamijenjen u prostor za stanovanje. Vrlo je upitno koliko je objekt u kojem Mesaroši žive uopće i siguran jer su električne instalacije jako loše izvedene, a nakon što je uvidio problem, Ruškovec je rekao da će se potruditi riješiti i taj problem.
-Potrudit ćemo se pronaći nekoga da se riješi problem s električnim instalacijama, a zamolit ćemo i u Gradu Čazmi ako je moguće da se riješi taj problem. To je neophodno kako bi ova obitelj mogla funkcionirati normalno, a treba djelovati preventivno da ne dođe do nekih problema – zaključio je Ruškovec.

Velike potrebe

U odabiru obitelji kojoj će se donirati sredstva od humanitarnog turnira, Ruškovec se obratio Centru za socijalnu skrb Čazma. Ravnateljica čazmanskog Centra Jasna Jekić i njena suradnica također su posjetile obitelj Mesaroš i naglasila je kako nije bilo teško izabrati obitelj kojoj pomoći, iako postoji mnogo onih kojima je potrebna pomoć.
-Na čazmanskom području potrebe su doista velike, a kod odabira smo se vodili mišlju da pomognemo obitelji koja imaju djecu. U obitelji Mesaroš troje je djece, od čega dvoje maloljetno, a ova obitelj živi u izuzetno lošim stambenim i materijalnim prilikama. Treba im pomoći jer oni sami nisu u mogućnosti popraviti svoj socio-ekonomski status pošto su oba roditelja nezaposlena i ovise o našoj pomoći. Ja se zahvaljujem od srca organizatorima ove humanitarne akcije i obitelji Jandrić, koji su također značajnom donacijom pomogli ovoj obitelji – istaknula je Jekić.