Planinarsko društvo Petrov vrh Daruvar izradilo je projekt obnove svog planinarskog doma na Petrovom vrhu vrijedan 4,8 milijuna kuna. Projektom je predviđena kompletna sanacija postojećeg doma, obnova krovišta, stolarije, fasade, te uređenje unutrašnjosti, ali i još neki dodatni sadržaji.

Nakon izbora

– Taj objekt želimo urediti da ga koriste planinari, biciklisti, pješaci, svi oni koji ga posjete i zateknu se u njegovoj blizini. Nije nam želja napraviti od njega objekt za smještaj, jer smještajnih kapaciteta ima dovoljno u samom gradu. Osim već spomenutih aktivnosti na uređenju, a koji su vezani uz građevinski dio, planiramo uređenje okoliša doma, u planu je uređenje polivalentnog igrališta te adrenalinskog parka. U planu su i novi sadržaji za boravak i pripremu hrane na otvorenom – kazao je ukratko o projektu Slavko Pokorni, predsjednik PD Petrov vrh Daruvar. Idejno rješenje te projekt uređenja doma i okoliša su već spremni, u tom im je poslu od velike pomoći bio Grad Daruvar.
– Želja nam je da planinari taj svoj projekt prijave na mjeru 7.4 koja je u najavi otvaranja ove godine. Bilo bi dobro da to bude nakon izbora, jer tada će i Grad normalno funkcionirati pa ćemo moći pomoći i s naše strane koliko ćemo moći. Naravno nije isključeno ni da budemo ukoliko to bude bilo potrebno partneri u tom projektu, no sve ovisi o datumu raspisivanja mjere. Dobro je što imamo sve spremno, a ista se mjera raspisuje svake godine. Drago mi je da su se planinari odvažili na ovaj korak i žele tu investiciju – dodao je Ratko Vuković, pročelnik za gospodarstvo Grada Daruvara.

Otvoreni 24 sata

Organizirano planinarstvo u daruvarskom kraju započelo je 1932. godine kada je u Daruvaru osnovano HPD Vrani kamen. Danas planinarsko društvo broji oko 60 članova, više ili manje aktivnih, raspoređenih u nekoliko sekcija.
– Naš dom je nekako najpoznatiji po skijaškoj stazi koja je omiljena kod skijaša i sanjkaša tijekom zime jer imamo vučnicu, staza je osvjetljena, a dom je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji je otvoren 24 sata. Zahvaljujući nešto značajnijim snježnim oborinama mi smo ove zime imali 14 skijaških dana na našoj stazi. U prosjeku je bilo dnevno oko 100-tinjak skijaša i sanjkaša na stazi. Dani vikenda bili su najposjećeniji, no i preko tjedna smo bilo dobro posjećeni jer staza je osvijetljena tako da se skijati može i po mraku. Naša skijaška staza te vidikovac nisu obuhvaćeni ovim projektom revitalizacije i obnove doma iz jednostavnog razloga jer površine na kojima se nalazi staza i vidikovac, nisu naše vlasništvo – pojasnio je Pokorni. Osim skijaške staze o čijoj će se sudbini morati razgovarati u dogledno vrijeme, posebno ako projekt bude odobren, ponovno će biti otvorena i tema prometnice koja vodi do Petrovog vrha.