Bez obzira na studen, dubok snijeg ili mokru zemlju, svaki gazda, običaj je, mora doći do trsa i ritualno odrezati nekoliko grančica. Orezani se trs potom obredno poškropi starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom. Sve se to, naravno, po pučkim predanjima, treba popratiti pjesmom i svirkom. Kako pravi domaćini nikada ne idu u vinograd sami, običaj je da se tada počasti i nazočno društvo. Kuša se tada i staro i mlado vino, po potrebi i nadolijevaju bačve, priprema slastan zalogaj već prema običajima kraja.
– I mi ćemo u Vinariji Coner također proslaviti Vincekovo. Počinjemo ove subote, 21. siječnja od 15 sati. Družit ćemo se uz tamburašice i kuhano vino i grijati uz vatre na kojima ćemo peći špek i kobasice – kaže Igor Prka iz Vinarije Coner. Ističe kako se poslije posvete vinograda druženje nastavlja u restoranu uz “Cure iz centra” i neizostavne domaće specijalitete.