Posljednjih dana temperature spustile su se debelo ispod ništice u svim krajevima Hrvatske pa tako i na području naše županije. Ovako niske temperature zahtijevaju i dodatnu pažnju vezanu uz svakodnevno ponašanje na otvorenom i to posebice kod starijih osoba, a sve u svrhu zaštite zdravlja starijih osoba.

1. Starije osobe uslijed sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima fiziološkog starenja te nedostatne fizičke aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva koja je osobito osjetljiva na hladnoću.

2. Preporuča se izbjegavati izlaganje hladnoći, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, osobito gerijatrijskih bolesnika oboljelih od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti.

3. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća bi trebala biti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline od pamuka u unutarnjim slojevima.

4. Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati te prilikom izlaska zaštiti glavu kapom, ruke rukavicama te prekriti usta šalom radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka. Važna je topla i komotna odjeća, bez visokih peta kako bi se spriječili eventualni padovi i ozljede.

5. Ako se osoba pojačano znoji, potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline te se osloboditi suvišne odjeće.

6. Pojava drhtavice kod predugog izlaganja hladnoći znak je za hitan povratak u unutarnji prostor.

7. Potrebno je izbjegavati težak fizički rad na otvorenom, kao i aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći.

8. Izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini zbog prevencije mogućih padova i ozljeda.

9.U organizam je nužno unijeti dovoljno tekućine, posebice u obliku toplih čajeva ili juha te izbjegavati alkohol i više od dvije šalice kave dnevno.

10. Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperature te se preporuča praćenje vremenske prognoze, kao i postavljanje termostata u kući.

11. Starije bolesne osobe sklone oticanju nogu nužno trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjednje prekriženih nogu.

12. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazitog crvenila kože okrajina, potrebno je javiti se svom izabranom liječniku opće/obiteljske medicine.

13. U vrijeme hladnih mjeseci nužno je učestalije kontaktirati stariju osobu koja mora uvijek uz sebe imati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti za stariju osobu.