Bjelovar ima novo čarobno mjesto susreta kreativnih osoba zainteresiranih za sedmu umjetnost. U ponedjeljak je, naime, projekcijom dokumentarnog filma ”Martinac” svečano otvoren ”Filmodrom”, prvi bjelovarski Kino klub koji će funkcionirati kao svojevrsna nadopuna dokumentarnog festivala Udruge DOKUart. Osim projekcija dokumentarnih filmova, domaćih i europskih igranih filmova, ciklusa starijih filmova, umjetničkih i art filmova, program kino kluba obuhvatit će radionice za djecu i mlade, predavanja iz medijske ali i ostalih segmenata kulture.

-Udruga DOKUart organizira festival dokumentarnog filma već 10 godina, a ideja kojom smo se vodili pri osmišljavanju ”Filmodroma” bila je da se ne zadržimo samo na sedam dana trajanja festivala, već da aktivnosti proširimo na cijelu godinu. Siguran sam da publike za ovaj vid komunikacije ima, a upravo s njima želimo produbiti kontakt. Osim za gledanje filmova, ovaj prostor želimo pretvoriti u mjesto na kojem s budućim članovima možemo razmijeniti mišljenja, iskustva, omogućiti im da sudjeluju u odabiru filmova i na koncu, da se sami odvaže napraviti film–kaže Denis Hladiš, predsjednik bjelovarske Udruge DOKUart i idejni začetnik ”Filmodroma”.

Prava filmska vibra

Hladiš je publici na otvorenju ponudio film ”Martinac”, dokumentarac o životu i stvaralaštvu Ivana Martinca, splitskog filmskog redatelja i jednog od najistaknutijih članova tamošnje filmske škole, a što je još važnije, otvorio je raspravu o umjetnosti filma što je Bjelovaru itekako potrebno. Tako prostoru koji broji samo 30 sjedećih mjesta što ga čini izuzetno intimnim i toplim, razvila se prava filmska vibra. To je i tijekom otvaranju kino kluba istaknula i Vera Robić Škarica, predsjednica Hrvatskog filmskog saveza napomenuvši kako je ”Filmodrom” osmišljeno upravo za susrete i rasprave, a što je još najvažnije, aktivno uključenje publike u svijet filma. O ”Martincu” su govorili i njegovi autori, Boris Poljak i Zdravko Mustač, dvojac koji je potekao iz splitskog Kino kluba.