Veliki posao osigurat će radna mjesta za 60 županijskih tekstilaca

Hrvatski tekstilci strancima su zanimljivi zbog blizine europskog tržišta koje smanjuje troškove prijevoza, pojašnjava savjetnik Uprave Bogumil Kalenski

Do kraja ovoga mjeseca trebala bi započeti obnovljena suradnja talijanskog tekstilnog giganta Benettona s daruvarskom tvrtkom Vesna – tekstilna industrija, pravnoj sljednici tvrtke Vesna trikotaža koja je sredinom prošle godine završila u stečaju.

Suradnja s Benettonom prekinuta je u listopadu prošle godine, jer sve tekstilne tvrtke idu tamo gdje je jeftinija radna snaga. Mi taj pojam obično povezujemo s Kinom, no Benetton je otišao u srpski Niš, gdje su kupili bivšu tekstilnu tvornicu koja se prostire na desetak hektara, te zaposlili oko tisuću i pol radnika. Usto, od države su dobili bespovratni poticaj u iznosu od deset tisuća eura po zaposlenom. S nama su prekinuli suradnju, ali uspjeli smo postići dogovor da za njih ponovno radimo zahtjevnije poslove, dakle one za koje je potrebna zahtjevnija tehnologija i stručnost – pojašnjava Bogumil Kalenski.

Bivši direktor Vesna trikotaže i sadašnji savjetnik Uprave, dodajući kako će zahvaljujući obnovljenom ugovoru s Benettonom biti dovoljno posla za 60-ak radnika u Daruvaru i Grubišnom Polju. O tomu koliko nosi posao s Benettonom, ponajbolje govori podatak da Vesna trenutno broji oko 240 zaposlenika.

Izvezu sve što proizvedu

– Koliko god su radnicima u tekstilnoj industriji u Hrvatskoj niske plaće, postoje države gdje su još niže. No, s obzirom da i u tim državama, poput Kine i ostalih azijskih zemalja, standard raste, postoji određena šansa da se njihove plaće izjednače s našima, odnosno da naša tekstilna industrija ponovno postane konkurentna u tom segmentu. Ali, to se neće dogoditi tako brzo, a do tada treba preživjeti – govori Kalenski i dodaje kako Vesna i dalje kompletnu proizvodnju izvozi na europska tržišta.

– Jedna od naših glavnih prednosti je blizina europskog tržišta, jer smanjeni troškovi prijevoza donekle amortiziraju velike troškove radne snage. Nadalje, kao tvrtka veoma smo fl eksibilni, što znači da možemo u kratkom roku isporučiti širok asortiman robe. Dakako, naša je prednost i kvaliteta – kaže Kalenski. Istovremeno, žali se kako, za razliku od brodogradnje ili sličnih izvoznih industrija, država tekstilnoj industriji ne daje nikakve poticaje, iako zapošljava mahom osobe koje se teško mogu zaposliti igdje drugdje.

– Spominju se moguće prekvalifi kacije, no naše zaposlenice većinom su u godinama, a danas i mladi jedva dolaze do posla. Plaće koju primaju nažalost su male, ali bolje su od naknada za nezaposlene – pojašnjava Kalenski.