Gradonačelnik Rohlik ne vidi mogućnost spašavanja proizvodnje, već kaže da bi na 30 hektara mogao niknuti centar tehnologija i poduzetništva

Nekad nadeleko poznata daruvarska tvrtka Dalit  nakon višegodišnje agonije doživio je stečaj i tu bi priči trebao biti kraj. No, nedavno objavljen oglas za prikupljanje pisanih ponuda za kupnju linije za lijevanje metala, ponovno je uzburkao vode. Stečajni upravitelj Ante Jukić objavio je prodaju stroja po početnoj cijeni od 910 tisuća kuna, odnosno  119 266 eura. Naime, linija, teška 700 tona prodaje se kao sekundarna sirovina, odnosno kao staro željezo.

S takvom se situacijom ne može pomiriti predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel, nekad sindikalac Dalita koji kaže da se moglo, i još uvijek može i drukčije.

-Ne mogu reći da je postupak protuzakonit, ali mogu reći da nije moralan i pravedan. Radi se o liniji koja je radila samo godinu dana, a na njoj bi odmah moglo raditi sto radnika. Gotovo nova linija se prodaje kao staro željezo. Zašto nitko ne pokuša oživjeti metalsku industriju u Daruvaru koja ima stogodišnju tradiciju – kaže Novosel. Dodaje da je veći interes trebao pokazati i Grad Daruvar, a Sindikat je spreman pokrenuti kampanju da se bar nešto od Dalita spasi.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 11 ili pretplatom na naše online izdanje.