Bolje u Hrvatskoj raditi na crno, nego u Europi po zakonu za dvaput veću plaću, čini se da razmišljaju u bilogorskom kraju

U jeku građevinske krize, kada tvrtke jedna po jedna predaju zahtjeve za predstečajnu nagodbu, a prethodno kasne s isplatama plaća izgovarajući se na nedostatak posla, poznati bjelovarski poduzetnik (podaci poznati redakciji) ne može naći električare, vodoinstalatere i majstore za knauf, unatoč, za hrvatske uvjete, vrtoglavoj mjesečnoj neto plaći od oko 11 tisuća kuna.
– Sasvim slučajno prije godinu dana povezao sam se s francuskim investitorom koji je ljetovao na Jadranu. Oni u Parizu i ostalim francuskim gradovima kupuju nekretnine u lošem stanju, obnove ih i potom prodaju za veći iznos. Radnike, odnosno poduzeća koja će izvoditi te radove traži po cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Smatrao sam to idealnom prilikom za nezaposlene Bjelovarčane i bjelovarske tvrtke, no prilično sam se razočarao u posljednja dva mjeseca otkako sam počeo tražiti partnere – govori naš sugovornik, uspješni bjelovarski poduzetnik s višegodišnjim iskustvom i dobrim ugledom. Najviše se, kaže, razočarao u “knaufere”, koji su, iako nezaposleni, odbijali njegove ponude, odnosno tražili njemu neprihvatljive iznose.

...

Želite članak pročitati do kraja?
Cijeli članak možete pronaći u tiskanom izdanju broj 39 ili pretplatom na naše online izdanje.