Zbog visokih carina smanjen izvoz u države bivše Jugoslavije

Ulazak u najveći europski trgovački lanac nije u potpunosti uspio amortizirati pad prodaje

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju ponajviše je obilježio prošlu poslovnu godinu najslađe bjelovarske tvornice. Iako Koestlin i dalje posluje s dobiti, ona je u odnosu na 2012. godinu smanjena za 34 posto na 1,02 milijuna kuna, stoji u privremenom, nerevidiranom fi nancijskom izvješću objavljenom na službenim internetskim stranicama Zagrebačke burze, uz napomenu da konačni rezultati mogu varirati, jer se i dalje provode knjiženja za prošlu godinu. Ukupni prihodi iznose 206,6, a rashodi 205,6 milijuna kuna, odnosno desetak posto manje nego godinu ranije, pri čemu su prihodi od prodaje proizvoda u zemlji i inozemstvu manji za tri posto.

Na domaćem, ali i tržištu zemalja u regiji osjeća se utjecaj višegodišnje krize i visoke razine nezaposlenosti što je utjecalo na smanjenu potrošnju općenito, te sve jači utjecaj konkurencije jeftinijih konditorskih proizvoda – stoji u pojašnjenju Uprave.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ponajviše je stradalo tržište Bosne i Hercegovine, i to zbog prilično visoke carinske stope od 15 posto, ali i izrazito visokog zaštitnog prelevmana (razlike koju Koestlin plaća kako bi BiH zaštitila vlastitu proizvodnju) od 1,5 maraka (cca 0,75 eura) po svakom kilogramu keksa, prelivenog čajnog peciva te prelivenih vafl a. Iz Uprave najavljuju kako je poslovanje otežano i na makedonskom te kosovskom tržištu, gdje je uvedena carina na kompletan asortiman Koestlinovih proizvoda, ali i na srpskom, gdje se carina plaća na kekse.

Pad prodaje na tržištu regije Uprava nastoji nadoknaditi otvaranjem novih tržišta, a Koestlin je prošle godine napravio povijesni iskorak u poslovanju, postavši prvi hrvatski konditor koji je “osvojio” police najvećeg europskog trgovačkog lanca, engleskog Tesca.

Prošlogodišnje poslovanje Koestlina obilježilo je i smanjenje kratkoročne, ali i dugoročne zaduženosti. Ukupne obveze tako su “pale” sa 124,4 na 101 milijuna kuna, pri čemu su su najviše smanjene obveze prema bankama, te u manjoj mjeri prema dobavljačima. Uprava također ističe kako od ove godine Koestlin prestaje s distribucijom proizvoda Storcka.