Kako do najniže cijene obaveznog auto-osiguranja

Umjesto lanjskih 1.956, ove smo godine policu platili 1.222,89 kuna, uštedjevši 730 kuna

Otkako je, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, liberalizirano tržište obaveznog auto-osiguranja, ovisno o starosti osiguranika i vozila, uz malo truda moguće je ostvariti nezanemarive uštede, u što smo se uvjerili na vlastitom primjeru. U konkretnom slučaju, riječ je o osiguraniku starom 39 godina, vozilu starom šest godina, bonusu od 50 posto i snazi motora od 103 kW-a. Polica koja ističe sredinom veljače, lani je plaćena 1.956 kuna (ne računajući osiguranje putnika), a za potrebe ovoga teksta nećemo navoditi imena konkretnih osiguravajućih društava, već samo njihove ponude. Valja spomenuti i kako iskustvo novinara Bjelovarca ujedno ne garantira najnižu moguću cijenu police, već služi kao jedan od mogućih putokaza za uštedu. Ponuđene cijene varirale su od 1.956 do 1.222,89 kuna.

Potragu sam započeo preko internetskih servisa koje nude usporedne cijene auto-osiguranja, gdje su pojedina osiguranja već u startu izbacila 20 do 25 posto niže cijene, no bilo je i onih koje su nudile cijenu čak i višu od prošlogodišnje. Prednost takvog načina pretrage je ušteda na vremenu, a mana to što nisu dostupne cijene svih osiguranja, već samo onih s kojima internetski servisi surađuju. Ipak, za spuštanje cijene s 1.956 na 1.438,69 kuna, pokazalo se, bilo je dovoljno nekoliko klikova mišem. Sljedeći korak svakako je izravna komunikacija, putem elektronske pošte ili još bolje, osobnim posjetom ispostavi osiguravajuće kuće, gdje su mogući dodatni, nazovimo ih diskrecijskim popustima.

 


Standardni popust iznosi 25 posto, za dodatni se potrebno malo potruditi.

 

Ne prihvaćajte prvu ponudu

Za 1.400 kuna mogu vam dati obaveznu policu i osiguranje od nezgode, ali ako vam netko ponudi nižu cijenu, slobodno me nazovite – kazao je jedan od agenata osiguranja, kojemu sam rekao da tražim najpovoljniju ponudu. S tom informacijom javio sam se pak osiguravatelju koji mi je u prethodnom razgovoru kazao kako je zasigurno najpovoljniji na tržištu, s cijenom od 1.460 kuna.

Uvjerljivo najjeftiniji

– Ako je tako, donesite mi taj iznos na komadu papira, pa će mi šef vjerojatno odobriti i nižu cijenu – poručio mi je agent toga osiguranja. No, pravi šok uslijedio je dan nakon što sam putem e-maila poslao upit jednom od osiguranja. Njihov mi se pak agent javio s cijenom od 1.222, 89 kuna, uvjerljivo najnižom ponudom, koja je u odnosu na lanjsku od 1.956 kuna jeftinija gotovo 40 posto, odnosno 730 kuna. S tom ponudom u rukama pokušao sam “oboriti” cijene u dvije osiguravajuće kuće po cijenama, obje u rangu od 1.400 kuna. Niti u jednoj nisu mogli konkurirati ponuđenom iznosu, no jedan agent ipak je ponudio dodatni poput od pet posto, te snizio cijenu police sa 1.400 na 1.330 kuna.