Kasni potpisivanje ugovora između Kalema i Hrvatskih šuma

Unatoč više puta ponavljanim političkim najavama (posljednji puta u ulozi spikera bio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina) o skorom pokretanju proizvodnje u bjelovarskoj Česmi, tamošnji radnici ne rade već pola godine, a formalno su bez posla sada već dva mjeseca. Hoće li se i kada, neki od njih vratiti na radna mjesta, u novoj Česmi koju bi trebao preuzeti riječki poduzetnik Jozo Kalem, još uvijek je nepoznanica. Naime, potpisivanje ugovora između riječkog poduzetnika Joze Kalema i Hrvatskih šuma oko primopredaje bjelovarske Česme prvi puta neslužbeno je najavljeno za Badnjak prošle godine, da bi se potom očekivalo krajem siječnja, kako su nam i službeno odgovorili iz Hrvatskih šuma.

Sindikat: Nema razloga za paniku

Prošloga je tjedna, također, doznajemo neslužbeno, ujedno istekao i rok u kojemu je Kalem trebao uplatiti novac za prvu ratu Česme, što čini se, nije učinio.

Istina je da potpisivanje ugovora kasni, ali ne treba stvarati paniku oko toga. Naime, u okviru predstečajne nagodbe dogovoreno je da Hrvatske šume od Hrvatske poštanske banke preuzmu nekretnine Česme, a taj se postupak još uvijek nije proveo kroz zemljišne knjige. Također, potpisivanje ugovora kasni jer je riječ o kompliciranoj proceduri, pa pravne službe ugovaraju detalje oko sirovina, nekretnina i slično  – pojašnjava Šimo Orešković, predsjednik PPDIV sindikata.

I dalje vjeruje kako će novi vlasnik Česme ispoštivati želje sindikata te u “novoj” Česmi isprva zaposliti stotinjak radnika, nešto manje nego ih bilo zaposleno u trenutku kada je posrnuli bjelovarski drvoprerađivač po drugi puta završio u stečaju. No, sâmo potpisivanje ugovora ujedno ne znači da će se radnici zaposliti istoga trenutka. Naime, pogoni bjelovarske Česme potpuno su zastarjeli, pa je za isplativu proizvodnju potrebno nabaviti, dopremiti i instalirati nove. Usto, zapuštena je i proizvodna hala, pa će i u nju biti potrebno ulagati.

Koliko će čitav proces trajati, za sada je potpuna nepoznanica, no sasvim sigurno riječ je o višemjesečnom poslu. Ako će i on kasniti kao što kasni potpisavanje sâmog ugovora, moglo bi se dogoditi da radnici Česme budu bez posla čitavih godinu dana, unatoč, ponovimo, silnim političkim obećanjima o zadržavanju radnih mjesta.