Dvije godine otkako je USKOK podigao najveću optužnicu u povijesti hrvatskog zdravstva u kojoj je zbog primanja i davanja mita u aferi Hipokrat bilo optuženo 364 osoba, mahom liječnika i ljekarnika, te farmaceutska tvrtka Farmal, na optuženičkoj klupi ostalo je samo 41 osoba.
Među njima se našao i Josip Lončar, ugledni bjelovarski liječnik opće prakse koji radi u vlastitoj privatnoj praksi u Srijemskoj ulici.
Inače se bavi medom
Kako se u vremenu od podizanja optužnice pa sve do danas Lončar odbio nagoditi s USKOK–om, njegovo ime je završilo na optužnici koju je ovih dana i službeno potvrdilo optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu. To znači da će zbog pravomoćnosti optužnice predmet ubrzo ići u postupak, te da će Lončar zaista morati zasjesti na optuženičku klupu i odgovoriti na ozbiljne optužbe da je primao mito. A u optužnici USKOK–a stoji kako mu je Farmal platio, pazite sad, vrcaljku za med i tonu šećera! Naime, ugledni bjelovarski liječnik je poznati apiterapeut, odnosno stručnjak koji med primjenjuje u prevenciji i liječenju raznih bolesti. Vrcaljka i šećer mnogima će zazvučati kao poprilično bizarne stvari kojima bi nekoga mogli potkupiti, posebice ako je znano da je ostale optuženike Farmal podmićivao novcem, bonovima, felgama za auto, namještajem, televizorima, tečajevima jezika, skupim putovanjima i medicinskom opremom. Konkretno, u optužnici stoji kako je Lončarod početka 2009. do studenog 2012. godine za propisivanje recepata za lijekove iz ponude Farmala s liste HZZO–a svojim pacijentima, primao nagrade od stručnih suradnika Farmala. Radilo se o vrijednosnim bonovima trgovačkih lanaca u iznosu najmanje 20 tisuća kuna, donacijama u vidu plaćenih računa za Poljoopskrbu u iznosu od 7.114,44 kuna, plaćenog računa za Servis Lončar u iznosu od 4.500,00 kuna i plaćene pčelarske opreme–vrcaljke vrijednosti 9.880,00 kuna, i tonu šećera u vrijednosti od najmanje 5.200,00 kuna.
Nagodila se USKOK–om
Za razliku od Lončara, njegova kolegica liječnica Nataša Oros Delić, bjelovarska liječnica zaposlena u ordinaciji obiteljske medicine u Velikom Trojstvu lani se uspjela nagoditi su uskočkim istražiteljima. I ona se, naime, također našla na istoj optužnici u kojoj se je također teretilo za primanje mita od Farmala. Oros Delić je, stajalo je u optužnici, primala bonove trgovačkih centara u iznosu od 14.700,00 kuna, novčane donacije u iznosu od 16.866,00 kuna, ploče vrijednosti 10.720,00 kuna, rasvjetna tijela vrijednosti 3.500,00 kuna i tri konferencijske fotelje vrijedne 8.406,00 kuna, te time ostvarila imovinsku korist od 54 tisuće kuna. Njezina nagodba postala je pravomoćna 16. lipnja prošle godine, jer su prilikom dogovora oko visine i vrste kazne suprotstavljene strane izjavile da se odriču prava na žalbu, što su potvrdile i vlastitim potpisom. Orose Delić je osuđena na pet mjeseci zatvora što joj je zamijenjeno radom za opće dobro na slobodi, te novčanom kaznom u visini od 100 dnevnih dohodaka, odnosno s 26.700,00 kuna.
Prepisivali lijekove Farmala
Inače, u aferi Hipokrat Farmal se teretio da je mitio liječnike opće prakse diljem Hrvatske, koji su zauzvrat pacijentima prepisivali lijekove Farmala. Iako je većina liječnika iz afere pravomoćno osuđena, Hrvatska liječnička komora protiv njih nije pokretala disciplinske postupke. Na nedavnoj sjednici optužnog vijeća pred Županijskim sudom Farmal je priznao krivnju, a navodno će pristati i na novčanu kaznu od dva i pol milijuna kuna, dok će osam liječnika koji su na sjednici također priznali krivnju biti osuđeno na sporedne novčane kazne, te radom za opće dobro. Među 41 optuženikom je i Dražen Dedi, bivši šef Farmala, koji se za sada nije odlučio na sporazum s USKOK–om. Kako to nije učinio ni Lončar, sjest će na optuženičku klupu uz bok Dediju, ‘mozgu’ cijele operacije podmićivanja kako ga neki nazivaju i prvookrivljeniku u aferi Hipokrat.