Radnike zakinuli za 228 tisuća kuna u dogovoru s računovodstvom firme?

Ivan Ljubanović, bivši direktor Česme, zajedno je s trojicom direktora unutar poduzeća Željkom Ščrbačićem, Ivanom Šimekom i Vjekoslavom Prekupecom optužen za zlouporabu položaja i ovlasti

Na Općinskom sudu u Bjelovaru danas počinje ponovno suđenje u slučaju ‘Česma’ u kojem su zbog zlouporabe položaja i ovlasti optužena četvorica bivših direktora bjelovarske Česme, direktor Ivan Ljubanović, te troje ‘nižih’ direktora unutar iste tvrtke Željko Ščrbačić, Ivan Šimek i Vjekoslav Prekupec. Sva četvorica su, podsjetimo, optužena da su oštetili radnike Česme oštetili za 228 tisuća kuna u periodu od 2004. do 2005. godine.

Dogovarali se

Državno odvjetništvo tvrdi da su prilikom isplate plaća nalagali računovodstvu da novac namijenjen podmirivanju radničkih obveza temeljem administrativnih i sudskih zabrana evidentiraju kao uplaćen, iako to nisu činili. U ponovljenom postupku direktora Ljubanovića se tereti da je zajedno s financijskim direktorom Ščrbačićem izdao takav nalog službi računovodstva čime su radnike oštetili za 38 tisuća kuna.

Ščrbačića se tereti i da je to djelo učinio u još dva navrata; jednom s direktorom Česme Šperloče, Šimekom čime su radnike oštetetili za 150 tisuća kuna, a drugi put s Prekupcem, direktorom Česma Enegrane, kada su radnici zakinuti za 140 tisuća kuna.

Ranije bili osuđeni

Novo suđenje četvorici optuženih direktora je, podsjetimo, naredio Vrhovni sud koji je tijekom prošle godine djelomično ukinuo presudu Županijskog suda u Bjelovaru. Prema toj presudi četvorka je bila nepravomoćno osuđena na jedinstvene zatvorske kazne od ukupno pet godina i devet mjeseci, jer su navodno oštetili državni proračun za 3,5 milijuna kuna. Ljubanović je po toj presudi dobio godinu i pol dana, Ščrbačić dvije, Šimek godinu dana, a Prekupec 15 mjeseci zatvora. Jedini koji je tada imao razloga za privremeno zadovoljstvo bio je Damir Ivančić, rukovoditelj Česmine poslovne jedinice Transporti, koji je nepravomoćno oslobođen optužbi krivnje da je službenu karticu poduzeća koristio u privatne svrhe, te si tako pribavio 81 tisuću kuna.

Prilikom odlučivanja, Vrhovni sud je Ivančiću potvrdio oslobađajuću kaznu, a ujedno je i ukinuo neke od točaka optužnice prilikom čega je preinačio presudu Županijskog suda po kojoj je četvorka oslobođena optužbe da su oštetili državni proračun za milijunski iznos. Tako okrnjenom optužnicom državnom odvjetništvu je samo ostalo da dokažu da su četvorica direktora svoje bivše radnike zakinuli za nemalih 228 tisuća kuna.